Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wydawca Site Admin
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 20:31 pm Temat postu: "Kluczyk" |
|
|
Nowelka "Kluczyk" Małgorzaty Ciupińskiej jest jej debiutem literackim.
W swojej prozie Autorka porusza sprawy istotne dla wielu z nas, mimo, że nie zawsze mamy świadomość ich ważności.
Kolejne rozdziały nowelki zamieszczamy pod adresem: http://www.eczytelnia.pl/?op=0&kat=cm_klu
Ciekawi jesteśmy opinii naszych Czytelników na ten temat. _________________ Pozdrawiam
Wydawca |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość Gość
|
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 11:35 am Temat postu: Prośba czy grożba ???? |
|
|
Jezeli od kogoś dostajemy coś ... a słowem "kluczem" jest ""'jeśli" to, to jest szantaż, dar z dobrego serca,,,, czy zwykłe "kupczenie" ????? I drugie pytanie, jesteśmy wtedy dla tej osoby Kimś "najcenniejszym" czy zwykłą jeszcze jedną"rzeczą" którą sobie po prostu kupili? Bardzo mi się podobało, dziekuję . |
|
Powrót do góry |
|
|
Wydawca Site Admin
|
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 18:41 pm Temat postu: Re: Prośba czy grożba ???? |
|
|
Gość napisał: | Jezeli od kogoś dostajemy coś ... a słowem "kluczem" jest ""'jeśli" to, to jest szantaż, dar z dobrego serca,,,, czy zwykłe "kupczenie" ????? I drugie pytanie, jesteśmy wtedy dla tej osoby Kimś "najcenniejszym" czy zwykłą jeszcze jedną"rzeczą" którą sobie po prostu kupili? Bardzo mi się podobało, dziekuję . |
Myślę, że jest to raczej "obiecywanie Bogu czegoś za pomoc". Może wynika to często z pewnej - nazwijmy to - nieśmiałości, z przeświadczenia, że Boga nie można, ot tak sobie, prosić o pomoc. Słowo-klucz "jeśli" jest jakby podaniem naszej "ceny" za taką pomoc, jakbyśmy się już przyzwyczaili, że nawet w takich sprawach nie ma nic za darmo.
Ale to tylko mój punkt widzenia.
Swoją drogą, wg mnie, nowelka jest niemal gotowym scenariuszem całkiem ciekawego filmu. _________________ Pozdrawiam
Wydawca |
|
Powrót do góry |
|
|
gosc II Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 16:32 pm Temat postu: |
|
|
zupelnie przecietna forma i rozwazanie dialogu z bogiem - nic szczegolnego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość I Gość
|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 12:27 pm Temat postu: ????????? |
|
|
Zupelnie przeciętna "zazdrość" i rozważanie z "zawisci" - nic szczególnego. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|